Nasze produkty



Kontakt

mapka

„LIDER” Sp. Jawna

Zakład Produkcyjny
Krosno, ul. Główna 110
62-050 Mosina

tel./fax (061) 898 26 35
tel./fax (061) 898 26 68



Ceny przesyłek:

- przelew na konto: 17,00 zł
- za pobraniem: 19,00 zł
- odbiór osobisty: 0 zł

Partnerzy:



Kabanosy leśne z dziczyzny


Kabanosy leśne z dziczyzny



KABANOSY  LEŚNE  Z  DZICZYZNY

 

Surowiec mięsny:

mięso z sarny, jelenia i dzika w różnych proporcjach pozbawione tłuszczu, ścięgien, skrzepów krwi, chrząstek i resztek kości-30,0kg

boczek wieprzowy bez skóry i kości- 20kg

Dodatki:

peklosól: 18g/kg mięsa

mieszanka przypraw:,, Kabanosy leśne,,

naturalne jelita baranie

 

Wykonanie:

Cały surowiec mięsny pokroić w dowolne kawałki i ułożyć w pojemniku.

Zapeklować peklosolą w ilości podanej w dodatkach. Tak przygotowane mięso przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce) 2-3 dni. Po tym czasie dziczyznę rozdrobnić  w maszynce do mięsa na sitku Ø8mm, natomiast boczek na situ Ø5 .Całość mięsa przyprawiamy mieszanką przypraw w ilości podanej na opakowaniu, dodajemy pół szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy farsz do równomiernego rozprowadzenia przypraw i wchłonięcia się wody.

Tak przygotowany farsz nadziewamy w naturalne jelita baranie i odkręcamy porcje kiełbasy długości ok. 20-25 cm. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu  na około 24 godziny w celu wybarwienia. Należy pamiętać o usunięciu pęcherzyków powietrza z pod osłonek (najlepiej przekłuć igłą).

Tak przygotowaną kiełbasę wędzić gorącym dymem  o temp.72oC do temp. 68oC wewnątrz batona.

Upieczoną kiełbasę przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu około 4-5 dni w celu podsuszenia. 


                                                                 Smacznego!!!

U nas w sklepie kupisz wszelkie mieszanki przypraw do kiełbas. Wszystkie przyprawy w naszym sklepie internetowym są naturalne. Zapraszamy do zakupu kiełbas domowych i przypraw do dziczyzny.